Katwolderplein Zwolle

locatie:
Zwolle
ontwerp:
bureau MASSA; Koos Kok
team:
Koos Kok, Lieke Sauren, Jan Geert de Bruin
opdrachtgever:
Delta Wonen
aannemer:
Nijhuis
plan:
6 gezinswoningen, 39 appartementen en 1 atelierruimte
jaar:
2015 - 2018
planuitwerking:
Inbo

De Kamperpoort ligt direct buiten de stoere stadsmuren van vestingstad Zwolle met zicht op het bolwerk van Ruijssenaars. Het Katwolderplein is onderdeel van een grotere herstucturering in dit gebied. Het plein is de ‘vestibule’, de entree naar dit gebied die met een nieuwe voetgangersbrug verbonden is met het oude centrum. Het stedenbouwkundige plan bestaat uit grotere bouwblokken aan het plein met o.a. een bioscoop, winkel en een grote parkeergarage. Die bouwblokken waren gedacht met een pandsgewijze opbouw en geknikte, verlopende gevels waartussen relatief smalle stedelijke voetgangersstraten zouden ontstaan.

Het woningbouwblok voor Deltawonen bemiddelt tussen verschillende schalen: het stedelijke Katwolderplein, de stadse tussenstaatjes en de Vogelbuurt aan de noordzijde met kleinschalige laagbouwwoningen. Het is een U-vormig bouwblok om een stadse sfeer te creĆ«ren, wat samen met de ‘rode huisjes’ (zoals ze in Zwolle genoemd worden) een compleet bouwblok vormt. Door het gesloten bouwblok op te delen in ‘panden’ konden we eenvoudig verschillen maken: een hoog voornaam blok aan het plein, lagere wanden in de straten en gezinswoningen om de hoek in aansluiting op de rode huisjes. De zelfstandigheid van de panden wordt ondersteund met verschillen in metselwerkkleur, kaprichting en typologie. Het raamritme en de speelse ordening van de franse balkons lopen wel over het hele blok door, door het gebruik van een onderliggend ontwerpraster wordt de samenhang stilzwijgend bewaard.

Het bouwblok omarmt een zo groen als mogelijk parkeerterrein. De galerij aan deze zijde is voorzien van plantenbakken, zodat je je huis binnenkomt in een aangenamere sfeer. Dit groen komt ook terug in de straatjes waar we een betonnen element hebben voorzien met plantvakken.

De hoek van het bouwblok aan het plein heeft hoge vensters, binnen de ontwikkelruimte van DeltaWonen bleek een atelierwoning (of woonwerkwoning) mogelijk met een meer winkelachtige uitstraling. Verder bevat het blok kleine (sociale) huurwoningen van net geen 50 vierkante meter. Wij hebben gepleit voor een ondiepe variant zodat binnen de beperkte oppervlakte toch een ruimtelijke, lichte woning mogelijk werd. De buitenruimte was niet vereist, maar toch gerealiseerd in de vorm van een verbrede galerij met nissen op de zon, en franse balkons aan de buitenzijde. Op de begane grond zijn de appartementen iets opgetild en voorzien van een entree aan de straat. Het resultaat is een minder anoniem woonblok, meer privacy door het hoogteverschil en aan de galerijzijde zicht over de auto’s heen. De gezinswoningen aan de Nachtegaalstraat kregen vanwege de parkeeropgave een terras boven de parkeerplaatsen. In die woningen is het wonen verdeeld over twee lagen: eten en koken aan de straat en op de eerste verdieping wonen aan het terras.

In de architectuur is gestreefd naar een gereduceerd beeld: grote glasvlakken op de hoeken met zo min mogelijk onderverdelingen, een terugkerend ritme van staande ramen en abstract gedetailleerde hekwerken. De gevels aan de galerijzijde zijn met lichtgrijs gebeitst hardhout in verschillende breedtes gedacht voor een natuurlijke lichte sfeer.