't Hoge Huis: wonen met zorg, Vinex Stadshagen Werkeren, Zwolle

ontwerp:
bureau MASSA; Koos Kok
team:
Charitas v/d Heide, Jeroen Ekama, Elisabeth Zwanenburg, Nicandra Nocera, Sabine Simon
opdrachtgever:
Woningstichting SWZ Zwolle
aannemer:
Noppert, Heereveen
plan:
40 appartementen, zorgfuncties en parkeergarage
ontwerp - uitvoering:
2006 - 2009

In Stadshagen -de vinex bij Zwolle- was een groot laagbouwgebied gepland met één accent: een appartementengebouw wat met kop en schouders boven de kappenzee uitsteekt. ‘Het Hoge Huis’: een stoer én rank volume met één woning per laag, bekroond met een steil pannendak. Vlak daarlangs scheert een gebogen vierlaags volume met appartementen aan een beschutte galerij.

Twee gebouwen dus: het huis en de boog die samen een hecht én contrastrijk gebouw vormen. Waar het huis met zijn dichte gemetselde gevelvlakken een robuuste indruk maakt, is de boog rank en filigraan door de toepassing van het raster. De volumes raken elkaar nét niet en staan iets verschoven waarmee de spanning tussen de twee verschillende karakters ontstaat.

De doelgroep zijn in principe zelfstandige ouderen die later meer zorg zullen behoeven. Er is in dit plan meer dan gemiddeld rekening gehouden met zorgverlening in de woning: onder andere zijn badkamers en slaapkamers toegankelijk voor tilliften. Verder biedt het gebouw ruimte voor zorgverlening in de vorm van een gemeenschappelijke woonkamer en in de ‘hemelruimte’ bovenin het huis. Domotica is in dit gebouw uitgewerkt tot een hoogwaardig ondersteunend systeem. Belangrijk is dat ouderen hier een prominente plek in de wijk krijgen, in een duurzaam en volledig gebouw.

Aan de spoorzijde ligt de gemeenschappelijke woonkamer, voorzien van een zonnig terras. De parkeerplaatsen zijn grotendeels opgelost in een parkeerkelder, waardoor ruimte ontstond voor een collectieve tuin aan de noordwestzijde. Deze tuin is voorzien van een parkhek, zodat men thuiskomt in een besloten sfeer welke ruimte biedt voor ontmoeting en rust.

De uitstraling van het gebouw wordt bepaald door de Wasserstrich-achtige onbezande steen in een krachtige oranje-rood-bruine nuancering. Het oranjerode pannendak sluit hierop aan. De kleurstelling komt geïntensiveerd terug in de woningtoegangsdeuren. De terugliggende tweede gevelvlakken staan in kleurcontrast met koele matzilveren aluminiumbeplating en een verfijnde scherpe profilering.