Woningbouw Zeeltplein Rotterdam Hoogvliet

ontwerp:
bureau MASSA; Koos Kok, Karine Schenkeveld
team:
Arjen Hordijk, Dominika Wankiewicz, Jan Geert de Bruin, Sabine Simon
opdrachtgever:
Van Omme en de Groot projectontwikkeling
aannemer:
Van Omme en de Groot
plan:
Herstructurering 45 ééngezinswoningen
ontwerp-uitvoering:
2007 - 2010

Een jaren ‘50 stempelpatroon in Hoogvliet is vernieuwd met koopwoningen. De nieuwe configuratie is verwant met de bestaande woningen maar heeft een betere, meer vanzelfsprekende organisatie van de woningontsluiting. 

In de bestaande stedenbouwkundige opzet zijn voor- en achterzijde veelal niet helder aangegeven, woningen lijken soms aan achterpaden te liggen. In de nieuwe opzet wilden we de ruimtelijke charme van de moderne stroken- en molenwiek-composities beter leesbaar en voelbaar maken op maaiveldniveau. Het idee is dat het wonen sterker betrokken wordt op de collectieve ruimte binnen de stempelstructuur. 

Door de combinatie van privé-parkeren en woonpad ontstaat een ruimer en meer openbaar profiel zodat duidelijk is waar de woningen ontsloten zijn. Doorzichten naar het park zijn goed mogelijk, en de relaties vanuit de buurt naar het park zijn nu ook meer openbaar. De woonblokken zijn helder en eenvoudig van opzet, zodat de stedenbouwkundige configuratie beter leesbaar is. Met een duidelijk horizontale geleding is elk woonblok herkenbaar als één volume. Dit is krachtig vormgegeven met verticaal verspringend wit metselwerk, een rondlopende stalen UNP en contrasterend bruin genuanceerd metselwerk daarboven.

De doorlopende band zorgt daarnaast voor een alzijdig karakter: de kopgevels zijn met relatief weinig raamoppervlak toch verwant aan de voorgevels door de levendige compositie van vlakken. Daarmee zijn ze minder als kopgevel herkenbaar, en zijn ze onderdeel van en bepalend voor de openbare ruimte eromheen.

De begrenzing van de achter- en zijtuinen aan het collectieve en openbare gebied zijn kritisch vanwege de logische behoefte aan privacy. Deze afscheidingen zijn eenduidig vormgegeven met manshoge hagen. Het woningblok en de tuinruimte worden zo op een eenvoudige wijze gekoppeld aan de groen-rode bouwsteen waarmee de buurt gecomponeerd is.

In de woning is het keukenblok bewust niet aan de voorgevel gelegd om het wonen aan de gevel mogelijk te maken. Omdat de ramen nu een lagere borstwering kunnen krijgen is er meer licht in de woning. Dit beïnvloedt de sfeer in de woning enorm, en zorgt voor een meer levendige gevel aan de openbare ruimte. Deze betrokkenheid van het wonen op de buitenruimte geeft ook meer toezicht en dus veiligheid in de buurt.