Steenwijk West

ontwerp:
bureau MASSA; Koos Kok
medewerkers:
Jolan Sterenborg, Joost van der Kooij,
uitwerking:
Claudia Tjon Soei Len
landschap:
Carin Jannink
opdrachtgever:
Woonconcept Vastgoed Meppel
aannemer:
Roosdom Tijhuis Rijssen
plan:
76 woningen huur en koop, 8 wooneenheden begeleid wonen, reconstructie
ontwerp - uitvoering:
2000-2004

Aan de noordzijde van de locatie ligt het park Ramswoerthe: een centraal gelegen groot park in Steenwijk. Dit in Engelse romantische landschapsstijl ontworpen park lag altijd al afzijdig van de wijk, maar in het nieuwe plan wordt dit park geopend en verbonden met de woonbuurt. Het voorpark is letterlijk het groene voorportaal met een verwante inrichting en meanderende rooilijn, terwijl de meer middenwijkse Brink strakker en rechtlijniger van opzet zal zijn.

Veel woningen oriënteren zich vanzelfsprekend op deze parken, ze ‘maken’ de parkruimte en het is belangrijk dat de gevels van de verschillende woningtypen verwant zijn en een samenhangend front vormen naar de groene ruimten. 

Vanuit het park Ramswoerthe loopt het maaiveld 3,5 meter omhoog de wijk in. Korte woningblokken volgen het hoogteverschil met een meanderende rooilijn in kleine vloeiende stappen.

Het plan heeft ook een ‘binnenkant’: hier zijn ouderenappartementen en levensloopbestendige (eenlaagse) patiowoningen om een dubbelhof georganiseerd. Door de ondiepe kavelmaat van de patiowoningen ontstond er ruimte voor een hof met in het midden een grote bestaande linde. Deze linde bleek na de bouw helaas niet te handhaven. Het dubbelhof heeft twee karakters, een groene galerijtuin en een pleinachtige ruimte.

Type Herenhuis

De breedte van de herenhuizen aan het park bood de mogelijkheid om een diagonale kamer-en-suite te organiseren; het wonen kan hier naar keuze aan park of tuin. Het hoogteverschil tussen voor- en achterkamer verleent de woonlaag een nog grotere ruimtelijkheid.

Type Patio

De ruimtelijke organisatie van het senioren-wonen om het dubbelhof maakt met name de duurdere patiotypologie mogelijk. De haalbaarheid van deze woningen staat of valt met een duidelijke eigen plek in de buurt. Echte patio’s: wonen rondom een intieme binnentuin, maar ook contact vanuit woning en patio met de hof zodat ook de collectieve ruimte beleefd wordt.

De appartementen grenzen met brede houten galerijen aan het tweede hof met een groene inrichting. Ook zijn de privé buitenruimten van de woningen aan deze galerijzijde gedacht, zodat een levendig gebruik en beleving van de hof vanzelfsprekend wordt. De houten leef-galerij is met veel aandacht gedetailleerd en geeft sfeer aan het thuiskomen. Vide’s geven een lichte sfeer en onderscheiden de meer privé gedeelten aan de galerij.