Rondolaan, Heijplaat, Rotterdam

ontwerp:
bureau MASSA; Koos Kok
team:
Marscha van Dijk, Henny Vollmuller
opdrachtgever:
Woonbron
projectontwikkelaar:
Kristal
aannemer:
BAM (Volker)
plan:
herstructurering 26 woningen en renovatie winkelruimte
ontwerp - uitvoering:
2006 - 2008

Op basis van een visiepresentatie is dit ontwerp voor 26 woningen aan de Rondolaan en Linertonstraat op de Heijplaat te Rotterdam ontwikkeld. Heijplaat is, nog sterker dan Pernis, een kleine tuinstedelijke enclave temidden van grootschalige havenemplacementen. Bijzonder is het schaalverschil tussen beide werelden, het verschil tussen het pittoreske tuindorp en de industriële sfeer van de haven met zijn loodsen en containeroverslag. Maar Heijplaat is ook erg klein (859 woningen) en heeft zich ontwikkeld tot een eigenzinnig buurtje, ook in architectonisch opzicht. De sfeer is die van een tuindorp, maar niet zo consistent als bijvoorbeeld in bijvoorbeeld Vreewijk. Binnen het kleine Heijplaat kom je een aantal opvallende, afwijkende compexen tegen die de buurt een verassende kwaliteit verlenen.

We hebben gezocht naar een zelfde soort eigenzinnigheid, maar wel passend in de context van het pittoreske. Met een gereduceerd en traditioneel materiaalgebruik stellen we een robuuste en toch open architectuur voor. Verspringende grote gevelopeningen en forse gemetselde dakkapellen doen de straatwand kleinschaliger lijken en bieden voldoende variatie op blokniveau. Een terugliggend middendeel en de vooruitspringende vleugels houden, zoals bij de eerdere woningbouw, de totale wand in evenwicht. Evenzo is de steile symmetrische kap (verwant aan naburige plannen) een samenbindend element op de grotere schaal.

Samenhangend met de blokcompositie zijn er twee woningtypen voorgesteld: smalle woningen in het middendeel op diepe kavels, en brede woningen op de flanken waar de minder diepe kavels te vinden zijn. Bij de brede woningen is straatgericht wonen goed mogelijk, bij de smallere woningen is er de mogelijkheid van een eetplek aan de voortuin gedacht. De bestaande winkelruimte die zich toont als een enorme etalage is opgeknapt en geintegreerd in het nieuwe plan als een werkruimte voor Woonbron.

Bij wijze van variant op de klokgevels en andere bijzondere kopgevelarchitectuur op de Heijplaat is hier een uitvergrote trapgevel toegepast op de koppen. De trapmaat versmelt met de dakkapellen die op de hoeken een soort lantaarns vormen door de overhoekse plaatsing van grote ramen. De dakkapellen hebben tegelijkertijd een open én massieve uitstraling door de gemetselde zijwangen. De lichtgrijze pan en de sterk gemêleerde dikformaat handvormsteen ondersteunen de eigenzinnige architectuur: pittoresk met ‘peper en zout’.