Rondolaan, Heijplaat, Rotterdam

ontwerp:
bureau MASSA; Koos Kok
team:
Marscha van Dijk, Henny Vollmuller
opdrachtgever:
Woonbron
projectontwikkelaar:
Kristal
aannemer:
BAM
plan:
herstructurering 26 woningen en renovatie winkelruimte
ontwerp - uitvoering:
2006 - 2008

Heijplaat is een kleine tuinstedelijke enclave te midden van grootschalige havenemplacementen. Bijzonder is het schaalverschil tussen de beide werelden, het verschil tussen het pittoreske tuindorp en de industriële sfeer van de haven met zijn loodsen en containeroverslag. Maar Heijplaat is ook erg klein (859 woningen) en heeft zich ontwikkeld tot een eigenzinnig buurtje, ook in architectonisch opzicht. De sfeer is die van een tuindorp, maar niet zo consistent als bijvoorbeeld in Vreewijk. Want binnen het kleine Heijplaat kom je een aantal opvallende, afwijkende complexen tegen die de buurt een verrassende kwaliteit verlenen.

We hebben gezocht naar eenzelfde soort eigenzinnigheid, maar wel passend in de context van het pittoreske. Met een gereduceerd en traditioneel materiaalgebruik stellen we een robuuste en toch open architectuur voor. 

Verspringende grote gevelopeningen en forse gemetselde dakkapellen doen de straatwand kleinschaliger lijken en bieden voldoende variatie op blokniveau. Een terugliggend middendeel en de vooruit-springende vleugels houden de totale wand in evenwicht. De steile symmetrische kap (verwant aan naburige plannen) is een samenbindend element. 

Bij wijze van variant op de klokgevels en andere bijzondere kopgevelarchitectuur op de Heijplaat is hier een uitvergrote trapgevel toegepast op de koppen. De trapgevel-maat versmelt met de dakkapellen die op de hoeken een soort lantaarns vormen door de overhoekse plaatsing van grote ramen. De dakkapellen hebben tegelijkertijd een open én massieve uitstraling door de gemetselde wangen. De lichtgrijze pan en de sterk gemêleerde dikformaat handvormsteen ondersteunen de eigenzinnige architectuur: pittoresk met ‘peper en zout’.

Samenhangend met de blokcompositie zijn er twee woningtypen voorgesteld: smalle woningen in het middendeel op diepe kavels, en brede woningen op de flanken waar de minder diepe kavels te vinden zijn. Bij de brede woningen is straatgericht wonen goed mogelijk, bij de smallere woningen is er de mogelijkheid van een eetplek aan de voortuin gedacht.

De bestaande winkelruimte die zich toont als een enorme etalage is opgeknapt en geïntegreerd in het nieuwe plan als een werkruimte voor Woonbron.