Kaai 13, Prins Hendrikkade, Meppel

ontwerp:
bureau MASSA; Koos Kok
team:
Renate Trouwborst, Lieke Sauren
Opdrachtgever:
WVG ontwikkeling
plan:
13 waterwoningen duurdere catagorie
ontwerp-uitvoering:
2010 - heden

Een bijzondere plek: het uiteinde van de Prins Hendrikkade vlak bij het centrum van Meppel is in feite een schiereiland, omgeven door water. De overzijde is nu nog in beslag genomen door industrie, maar zal op termijn getransformeerd worden tot woongebied. Dus een vrije, waterrijke situatie die een hoge plankwaliteit mogelijk maakt. Het schiereiland op de splitsing van de Buitenhaven en de Schuttevaerhaven is met de huidige aaneengesloten bebouwing met loodsen en een woonhuis nauwelijks als een eiland te ervaren. In de nieuwe opzet zijn nieuwe doorzichten voorzien met een lossere, meer open verkaveling. De nieuwe zichtlijnen dwars over het eiland maken de tweezijdigheid van het water rondom ervaarbaar. Het evenwicht tussen privé en openbaar is vooral in een dicht bebouwd buurtje als op deze kade cruciaal. Ook omdat er een wandelroute over het eiland naar een voetgangersbrug leidt willen we de kade openbaar houden. Aan de zuidzijde, waar woningen met verlaagde woonkamers direct aan het water liggen, zijn privé steigers gesitueerd.

De woningen zijn in drie korte blokken georganiseerd, die mee staffelen met de vorm van het schiereiland. De eigen auto kan voor de woning staan, en de aangrenzende keuken en eetplek is opgetild zodat je over de auto zicht hebt op de ruimte van de haven. Onder de keuken is de (fietsen-) berging half verdiept gesitueerd, omdat er geen achterom is met tuin en berging. Wonen is toch ook een praktische aangelegenheid, en onopgeloste zaken leiden snel tot dagelijkse irritatie: een woning moet aan alle kanten kloppen en moeiteloos te bewonen zijn. Meer dan dat: de lol van de woning moet helder zijn. Hier is dat en doordacht georganiseerde spilt level: keuken en eetplek verhoogd en vrij, fiets staat eronder en het wonen verlaagd aan het water. Deze doorsnede biedt een grote ruimtelijkheid, en de woonkamer is daarmee aangenaam hoog, een klassieke maat van ruim 3 meter. Een belangrijke kwaliteit naast de ruimtelijkheid is de relatie tussen de verspringende etages, je kunt nu over 2, 3 of 4 niveaus het woonprogramma organiseren.

Het gebruik en de indeling van de woning kent diverse varianten, dit project willen we binnen de flexstrategie aanbieden, dus met bouwstenen op maat. In de woningbreedte en de diepte is er geen ruimte om uit te breiden, dus is het flexwonen is hier vormgegeven in de hoogte. Bij de keuze die we aanbieden zijn kleine stapjes van belang zodat er echt op maat en daarmee budget gewerkt kan worden. Twee woningdiepten, zes woninghoogten: dat maakt 12 woninggroottes. Vervolgens kun je vanaf de tweede verdieping verschillende inbouwmodules kiezen, tot en met een complete sauna op dakniveau!

De kadewoningen zijn redelijk ingetogen vormgegeven: heldere basic volumes, gemetseld in een mooie rijke genuanceerde steen in drie tinten en met staand en liggend metselwerk maken we een verfijnd en toch stoer plan. Met de variatie aan woninghoogtes zal een levendige en rijke kadesfeer ontstaan. Het wat ingetogen karakter van deze woningen is schijn: binnen is het een ruimtelijk feest.