Dienstencentrum ‘t Slag, Vreewijk, Rotterdam

ontwerp:
bureau MASSA; Koos Kok
team:
Eddie Molenaar, Renate Trouwborst, Jan Geert de Bruin, Mathieu Schout, Charitas van der Heijde, Marscha van Dijk, Elisabeth Zwanenburg
opdrachtgever:
Havensteder, Rotterdam
aannemer:
Stebru Bouw, Capelle aan den IJssel
plan:
Bibliotheek, brasserie, gezondheids- centrum, fysiotherapie, apotheek, kinderopvang, consultatiebureau, dagopvang ouderen, parkeergarage
ontwerp-uitvoering:
2005 - 2012

Centraal tussen de wijken Vreewijk, Bloemhof en Hillesluis wordt met dit ontwerp een medisch-, sociaal en cultureel centrum op een parkeergarage toegevoegd. Dit redelijk complexe programma moest zijn plaats krijgen op een beperkte locatie waar zich al een, grotendeels ondergronds geplaatst, gelijkrichterstation van de RET bevond. De nieuwbouw is zorgvuldig ingepast in de rafelige context en zoekt enerzijds aansluiting met materiaal, kleur en raamordening en vraagt anderzijds aandacht voor de inhoud met zijn specifieke vorm en de open glazen plint. De kwetsbare groene setting is zoveel als mogelijk gespaard, de nieuwbouw sluit daar op een letterlijk lichtvoetige manier op aan.

De locatie kent een hoogteverschil: vanaf het Vreewijkse straatje het Slag ligt de locatie tegen de 2 meter hogere Groene Hilledijk. Dit hoogteverschil, en de notie dat het gebouw bemiddeld tussen het pittoreske kleinschalige Vreewijk en de wereld van de doorgaande Rotterdamse stadstraten, heeft geleid tot een oplopend gebouw van 2 lagen op parkeergarage (Vreewijk) naar 5 lagen (kruising stadswegen).
De fragmentarische, wat onduidelijke situatie en het veelvormige programma vragen om één krachtige vorm die de omliggende straatruimten goed vormgeven. De ronde hoeken ondersteunen de objectmatige en continue kwaliteit van dit minibouwblok. Ook laat de afronding
in het blok de massa wijken aan het kruispunt, net zoals de tegenoverliggende gevel dat doet. Vanuit de lange stadsstraten wordt het kruispunt -zoals ook op andere plekken- door een wijkend profiel en bijzondere hoeken aangegeven.

Het openbare deel van het programma - de centrale entree, bibliotheek en brasserie- is op de begane grond langs de Groene Hilledijk gevestigd. Het meer privacygevoelige gezondheidscentrum is op de tweede laag gehuisvest. Daarboven zijn de kinderopvang, BSO met buitenspeelplaats op het terras, het consultatiebureau en de dagopvang voor ouderen te vinden. De oplopende gevels van het gebouw bieden extra beschutting op de terrassen zodat dit echte ‘buitenkamers’ worden.

Door het parkeren zoveel mogelijk onder het gebouw op te lossen kan het plantsoen groen blijven. Het groen wordt doorgezet tot in het hart van het gebouw: op de garage komt een ‘leestuin’ met een weelderig groene inrichting. Temidden van het stadsgedruis biedt deze oase een rustig verblijf mét een extraverte blik op de stad, en vice versa vanuit de omgeving een doorzicht op de groene binnenwereld. Met deze zichtrelaties wordt een openbare levendige sfeer mogelijk.De glazen plint laat het gebouw communiceren met de omgeving en ondersteund het openbare karakter. Het glas laat onder andere de bibliotheek zien en grote uitsnijdingen in bovenliggend metselwerk markeren de entrees.

Met staande ramen en af en toe een groot vierkant, diepliggend raam, wordt een verband gezocht met de woning- en scholenbouw in de directe omgeving. De gemetselde schil sluit goed aan op het bestaande Vreewijk, maar door het metselwerk op te tillen verkrijgt het volume een verrassende lichtheid. Tezamen met de markante vorm geeft het gebouw het programma een duidelijk herkenbare plek in de buurt en brengt orde in de context.